Op 25 april jl. , Wereld Malaria Dag, startten wij met “Project Malawi”, een campagne, gekoppeld aan het horrenseizoen, waarmee wij samen met Cordaid Memisa, een bijdrage leveren aan het verder terugdringen van moeder- en kindsterfte. Ons doel is om in de omgeving van Malingunde, een plaats 30 km van de hoofdstad Lilongwe, geboorteklinieken te voorzien van horren om kwetsbare groepen als zwangere vrouwen en jonge kinderen te beschermen tegen malariamuggen en zodoende een veiligere start te garanderen.
Silvia Jagtenberg en Eric van der Wende reisden samen met Cordaid Memisa naar Malawi en bezochten verschillende klinieken. Hun verhalen hebben, op zijn zachtst gezegd, heel wat losgemaakt. ‘Project Malawi” wordt massaal ondersteund door onze dealers, die via (social) media ook heel veel aandacht genereerden voor dit initiatief. Ook meldden een veertigtal Luxaflex® dealers zich aan om straks, na het regenseizoen, mee te gaan monteren in Malawi. Hiervan zal één dealer ons vergezellen op deze reis.
In samenwerking met CityPromotions wordt project Malawi groots gepromoot op een billboard langs de A15 én zowel vak- als consumentenpers heeft verslag gedaan van het project. Ook op Facebook en de Luxaflex® website werd de informatie over “Project Malawi” goed gelezen.
Het verhaal van onze collega Silvia heeft een lagere school in Gelderland geënthousiasmeerd om een “nevenproject” te starten voor “The School for the Blind” in Malingunde. We zijn benieuwd wat hier verder uit komt. “Project Malawi” spreidt zich, dankzij de hulp en het enthousiasme van velen, uit als een olievlek. En dat is fijn, want hulp is zeer nodig. De feiten spreken voor zich.
- Malaria is een levensbedreigende infectieziekte die wordt veroorzaakt door parasieten. De parasiet wordt op mensen overgebracht door middel van de beten van geïnfecteerde muggen.
- Er zijn vier soorten parasieten die malaria bij de mens veroorzaken. Hiervan is de Plasmodium Falciparum zowel de meest voorkomende als de meest dodelijke.
- In 2012 veroorzaakte malaria naar schatting 627.000 sterfgevallen (volgens de WHO mogelijk zelfs 789.000 mensen), vooral onder Afrikaanse kinderen.
- Preventie helpt echt! Sinds 2000 zijn de sterftecijfers door malaria gedaald met 42% wereldwijd en met 49% in Afrika.
- Na een besmetting verschijnen na 7 tot 15 dagen de eerste symptomen.
- Deze symptomen (koorts, hoofdpijn, rillingen en braken) zijn vaak licht en worden vaak niet onderkend als malaria omdat ze op griep lijken.
- Indien de patiënt echter niet binnen 24 uur behandeld wordt kan de malaria zich ontwikkelen en tot de dood leiden.
- Zwangere vrouwen zijn, omdat hun immuunsysteem verzwakt is, extra kwetsbaar. Malaria kan resulteren in een miskraam en laag geboortegewicht, vooral tijdens de eerste en tweede zwangerschap.
- Ook jonge kinderen hebben, omdat hun immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is, een verhoogde kans op de ziekte.
- Veel landen gebruiken, in een poging malaria te bestrijden, nu zware insecticiden. Dit lijdt tot schade aan het milieu en resistentie bij de mens, zodat het effect op langere termijn nihil is.
- De ontwikkeling van nieuwe, alternatieve insecticiden en het gebruik van effectieve, simpele preventiemiddelen zoals klamboes en horren is daarom van cruciaal belang.
- Malaria is te voorkomen en te genezen.
Malariamuggen gedijen goed in warme, vochtige streken en voelen zich goed in de buurt van stilstaand water. De grote dam bij Malingunde, hoe nuttig ook, zorgt er daarom voor dat juist in die streek het aantal slachtoffers extra groot is. Daarom richten wij ons specifiek op die regio.
Het feit dat de meeste slachtoffers in Afrika vallen, is niet alleen een gevolg van het klimaat. Armoede zorgt ervoor dat er onvoldoende middelen voor de bestrijding van de mug en de behandeling van de ziekte beschikbaar zijn.
Samen met Cordaid Memisa maken we een groot verschil. Cordaid Memisa zet zich speciaal in voor het terugdringen van moeder- en kindsterfte. In Malawi gebeurt dit onder meer door de inzet van ‘fietsambulances’ waardoor vrouwen sneller bij een kliniek zijn. Ook spelen de ‘veilig moederschap-groepen’ een belangrijke rol. Daar krijgen vrouwen voorlichting en raken zij overtuigd van de noodzaak van zwangerschapscontroles en het bevallen onder deskundige begeleiding in een kliniek.
De inzet van Luxaflex® samen met het werk van Cordaid Memisa betekent een verschil tussen leven en dood in Malawi. Juist daarom, omdat met simpele middelen veel gedaan kan worden, geloven wij in “Project Malawi”.